Vad innebär Rotens föräldrakooperativ?

Ett föräldrakooperativ innebär att du har stor insyn och delaktighet i barnens vardag och att du får ansvar att bidra till verksamheten med engagemang och tid.

Detta leder till en familjär känsla, där vi tar ansvar tillsammans, har roligt och där föräldrarna lär känna varandra och alla barnen på Roten. Barnen, i sin tur, blir tryggare av att känna sina förskolekompisars familjer. Du bidrar till kooperativet genom att delta vid årsmöten och medlemsmöten samt bidra till arbete i de arbetsgrupper som medlemsmötena fastlägger.

På Roten har vi valt att organisera oss så att samtliga föräldrar har något uppdrag/någon roll. Det är ett sätt att skapa engagemang och säkerställa att alla är med och bidrar till förskolans utveckling, kvalitet och trivsamma anda.

“Roten är en fantastisk förskola, där personalen ser det individuella barnet och dennes utveckling. Jag som förälder får även ta del av vad mitt barn gör under dagarna/veckorna genom uppdateringar och bilder från verksamheten, vilket är så roligt!”

Nicklas, förälder på Roten

På Roten har vi valt att organisera oss så att samtliga föräldrar har något uppdrag/någon roll. Det är ett sätt att skapa engagemang och säkerställa att alla är med och bidrar till förskolans utveckling, kvalitet och trivsamma anda.

 

Föräldramöten och utvecklingssamtal

 

En gång per termin anordnar personalen föräldramöten då den pedagogiska utbildning presenteras. Efter föräldramötet har föräldrarna ett eget medlemsmöte. Förskolan erbjuder även utvecklingssamtal en gång per läsår under vår eller höst beroende på när barnet börjat på förskolan. Men man är alltid välkommen att boka in samtal med pedagogerna under pågående termin.

 

Styrelsearbete 

 

För att få ett föräldrakooperativ att fungera väl är föräldrarna viktiga. Insatsen kommer variera över tiden, men man bör räkna med att man någon gång under sina år på Roten kommer att behövas i förskolans styrelse. Styrelsearbetet varierar i intensitet beroende på vad som händer på förskolan och styrelsemöten hålls i regel var sjätte vecka.

 

Föräldrajour

 

Alla familjer har jourdag enligt löpande schema och varje familj har maximalt två joursdagar per termin, men generellt maximalt en gång per termin. Om någon av den ordinarie personalen är borta träder en förälder, vid behov, in som jour. Behovet av jour för dagen baseras på antalet barn samt personal på plats.

Schemat för terminens jourdagar kommer ut i god tid så att familjen kan planera. Som jourförälder är du med i barngrupp och/eller i köket där du tar hand om maten, dukning, disk etc. Jourtiden kan variera men är vanligtvis mellan kl 9-16. Det är alltid ordinarie personal som både öppnar och stänger på förskolan.

Under din jourdag får du tillfälle att se och lära känna de andra barnen, se ditt barn med sina kompisar och få en helhetsbild av den dagliga utbildningen – vilket generellt uppskattas av både föräldrar och barn.