Vår mat

 

Vårt mål är att ge barnen en lustfylld stund kring måltiden. Genom att Roten har sin alldeles egna kock vill vi skapa glädje och nyfikenhet kring mat. Vi vill även uppmuntra barnen att våga smaka men tvingar ingen att göra det. Mat ska inte handla om prestation, det vill säga inte om bra eller dåligt utan om hur mycket eller lite i relation till hur hungrig en var eller om en gillade maten. Vi vill skapa en nyfikenhet  genom at uppleva maten på olika sätt; Hur låter det när du tuggar på en morot? Hur smakar en egenodlad rödbeta?

Runt bordet uppmuntrar vi bruk av bestick för att öva fingerfärdighet och finmotorik. Om barnet använder sig av hand och känsel är det inget negativt men vi påminner om att bestick finns.

Vi försöker också sitta stilla runt matbordet när vi äter, finns det situationer där vi behöver röra på oss gör vi en snabb överblick där det barn som kan behöva röra på sig lite mer kan få det uppdraget.

“Förskolans jord-till-bord tänk är så uppskattat av mig som förälder, men särskilt av min son. Det är både väldigt roligt och gott, och han äter definitivt bättre på förskolan än hemma”

Angelica, förälder på Roten

Måltider under dagen

 
DWOR0475.jpg

Förmiddagen

På förmiddagen får barnen frukt som intas under en fruktstund. När tillfället ges serveras egenodlade frukter, såsom jordgubbar under sommarmånaderna. Just nu erbjuds det inte frukost på förskolan då behovet inte finns. Däremot i samråd med dig som förälder kan vi hjälpas åt med energipåfyllnad.

 
DWOR0458_2.jpg

Lunch

Vår egna kock lagar en varierad meny utifrån barnens behov. Varje dag serveras det vegetariska alternativ och ibland vegetariskt för alla. Givetvis tar menyn även hänsyn till allergier såväl som andra religioner. Till varje måltid serveras, vatten/mjölk och diverse grönsaker. När tillfället ges serveras egenodlade rotfrukter och grönsaker.

 
image.jpg

Mellanmål

Vid mellanmålet serveras exempelvis:

  • Smörgås med pålägg (ost, leverpastej, skinka, ägg)

  • Nyponsoppa och blåbärssopa

  • Fil/yoghurt (naturell) med flingor/musli samt russin.

  • Varmkorv med bröd

  • Varm choklad (kalla vinterdagar)

  • Smoothie med frukt och bär

  • Fruktsoppor med tillbehör

På eftermiddagen serveras frukt.

Smaklig måltid!